Advertisement
Blijf up-to-date over de laatste activiteiten van V.A.D.S.

Dominique Scholten


Dominique Scholten: speler & trainer
Als 6 jarig jongentje begon Dominique bij Noviomagum uit het Waterkwartier. Twee jaar speelde hij uiteindelijk voor de oude en inmiddels opgeheven Nijmeegse amateurvereniging. Op zijn 9e werd hij uitgenodigd voor de amateurtak van N.E.C. waar hij als eerstejaars E gelijk in de D1 terecht kwam. Via de C2 (dan als 2e jaars E’tje!) komt hij via nog een jaar C2, de C1, B1, A1, Jong NEC uiteindelijk in het eerste van de BVO N.E.C. Dit interview geeft een kijkje in zijn actieve carrière als speler, trainer en zijn maatschappelijke activiteiten. Het is kortom een uitgebreide kennismaking met een ras voetballer, die samen met Frank Graveth oprichter is van V.A.D.S..

Spelerscarrière
Dominique droomde als jongen uit de Rozenbuurt net als alle Nijmeegse jochies van een carrière bij N.E.C. Vanaf de D1 van de amateurs doorliep hij de hele voetbalschool om vervolgens de droom van iedere jeugdspeler waar te maken: debuteren in het eerste. En nog wel tegen aartsrivaal Vitesse, thuis in De Goffert. Een bijzondere prestatie en voor een Nijmeegse jongen natuurlijk een droom die werkelijkheid werd.

Zijn carrière kende zeker in zijn jonge jaren weinig dieptepunten en werd gekenmerkt door een stijgende lijn, die de linkshalf uiteindelijk beloond zag in een selectie voor het Nederlands Elftal onder de 19. Maar daarover later meer. De kleine Dominique is fan van de Franse vedette Zinedine Zidane, die inzicht aan een fluwelen techniek koppelt. Al snel blijkt Dominique na de eerste stagedagen bij NEC ook over de nodige techniek te beschikken en een uitnodiging voor de NEC amateurs is een feit. Al na een jaar vertrekt de dan nog piepjonge (tweedejaars E’tje) Dominique van de NEC amateurs naar de voetbalschool en komt terecht in de C2. Daar worden de eerste vormen van het leven als een prof duidelijk, waarbij school al meteen gekoppeld wordt aan trainen en spelen bij NEC. Na twee jaar in de C2 komt hij in de C1 terecht in het team van trainer Iddo Roscher. In dat team zet de ‘professionalisering’ van de jonge jongens zich door. Trainer Roscher leert de jongens hoe te leven als een prof, er iedere minuut van de wedstrijd alles aan te doen het beste in jezelf naar boven te halen. De controle op de spelers wordt ook op tal van gebieden verscherpt: ze moeten onder begeleiding gaan letten op voeding, het nemen van rust en het indelen van hun schoolopdrachten. Het wordt ook harder; wie niet goed genoeg is valt af. De volgende stap is de B1 onder trainer Wim Rip, die later ook zijn trainer zou worden bij Jong NEC. Het team komt uit in de hoogste jeugdcompetitie van Nederland, tegen de gerenommeerde jeugdafdelingen van Feyenoord, PSV en Ajax. Trainer Rip heeft veel vertrouwen in zijn spelmaker en door dat vertrouwen kan de linkshalf excelleren. De B1 presteert goed. Na twee jaar B1 gaat een groot gedeelte van het team over na de A1. Deze A1, onder bezielende leiding van Anton Janssen (beroemd van zijn winnende penalty tegen SL Benfica in de Champions League finale als speler van PSV in ’88) werd uiteindelijk net geen kampioen en verspeelt promotie in de nacompetitiefinale van FC Volendam. De rustige persoonlijkheid Janssen is echter belangrijk in de ontwikkeling van de creatieve middenvelder en dan vooral op tactisch en technisch gebied. Daarna werd hij als A Junior overgeheveld naar Jong NEC, het team van zijn voormalig B1-trainer Wim Rip. Onder Rip ontwikkeld Dominique zich links op het middenveld steeds sneller en wordt hij belangrijk voor het elftal met doelpunten en assists. Zijn goede prestaties vallen ook landelijk op: hij ontvangt een uitnodiging voor het Nederlands elftal onder 19. Met dat team vliegt hij naar Macedonië voor de eerste ronde van de kwalificatie van de EK. Uiteindelijk speelt hij 2 wedstrijden, tegen Macedonië (1-0), als invaller en Ierland (0-2) in de basis. In het laatste duel vormt de Nijmegenaar het middenveld met Ajax-talenten Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong

Wanneer Said Boutahar in de winterstop vertrekt naar Willem II in de winterstop en NEC geen vervanger aantrekt komt de tweedejaars A junior definitief in de selectie van Mario Been terecht. Als Nijmegenaar komt hij daar in ieder geval twee andere jongens uit de Nijmeegse jeugdteams tegen: Rutger Worm en Mark Otten. Als jeugdexponenten zijn zij de jongens die van de besproken generatie het eerste haalden. Aan het einde van het seizoen mag de creatieve middenvelder van Been zijn debuut maken in de Gelderse derby tegen het zwart-geel van de eeuwige rivaal uit Arnhem. In de start van het volgende seizoen zit Scholten bij de selectie en gaat hij goed van start. Hij start in de jaarlijkse seizoen ouverture tegen de NEC amateurs met een geweldig doelpunt uit een vrije trap. Bij Jong NEC en slaat in een van de eerste wedstrijden, tegen Jong Vitesse, het noodlot toe. Scholten breekt zijn arm op twee plekken en komt door een mislukte operatie zeven maanden niet in actie. 

Wanneer hij terugkeert staat het team als een huis en is het volop in de race voor de play-offs om Europees voetbal. Dominique zit nog aantal keer op de bank en maakt van dichtbij het grootste succes van N.E.C. ooit mee; NEC presteert het om de play-offs te winnen wat resulteerde in een plek in de Europa League. Daarop krijgt hij als bonus een fantastische wedstrijd in het 2e mee: de bekerfinale Jong NEC – Jong PSV in het Mandemakers Stadion van RKC in Waalwijk. Uiteindelijk gaat de linkspoot, tijdens de wedstrijd vaak directe tegenstander van Ismael Aissati, pas in de penaltyserie onderuit. 

Het jaar daarop moet de gedroomde doorbraak worden voor onze technicus. Trainer Been heeft echter weinig rede tot wisselen en haalt een aantal nieuwe spelers van buitenaf. Na een geweldige serie wedstrijden, waaronder de Europese wedstrijden tegen Spartak Moskou, HSV en Udinese, krijgt Scholten te weinig speeltijd voor een jonge speler. FC Oss, dan nog spelend onder de naam TOP Oss, benaderd de middenvelder voor een verhuur van een half jaar. De speler hapt toe en verlaat tijdelijk zijn jeugdliefde om ervaring op te doen. ??Bij Oss valt de middenvelder direct met zijn neus in de boter. Trainer Hans de Koning posteert hem vaak in de basis en de Ossenaren veroveren direct een periode, wat ze verzekerd van de nacompetitie. Daarin werd geen promotie afgedwongen, maar maakte de Nijmegenaar toch genoeg indruk om een contract voor 3 jaar te kunnen ondertekenen.

Omdat NEC aangaf niet verder met hem te willen betekende het een definitief afscheid de club waar hij opgeleid werd. Met een nieuwe uitdaging op zak vertrok hij naar Oss. Het jaar daarop werd voor het eerst de degradatieregeling een feit. In het begin van het seizoen belandt FC Oss een aantal keren aan de verkeerde kant van de score, waardoor er paniek in de ploeg ontstaat. In de winterstop worden een aantal aankopen gedaan, die het tij moeten keren. Voor de creatieve spelers is minder plek, waardoor Dominique steeds meer naar de bank verhuisd. Uiteindelijk degradeert de Osse ploeg toch naar de nieuwe Topklasse. Voor de linkspoot en zijn club betekent dit een absoluut dieptepunt. De onzekerheid voor het daaropvolgende seizoen is groot, het voorbestaan van FC Oss in gevaar. Er blijft een kern acht spelers de club trouw en Dominique besluit hetzelfde te doen. Er komen een aantal nieuwe spelers bij, die dit seizoen vorm geven aan het ‘nieuwe’ FC Oss. In de Topklasse heeft de ploeg zich hersteld van de eerder opgelopen klap en wordt het knap kampioen in een moeilijke poule met onder andere de dichtbijgelegen topploegen De Treffers en Achilles ’29. Dit kampioenschap betekent voor FC Oss rechtstreekse promotie naar Jupiler League.

De begenadigde linkspoot zet daarna vraagtekens bij een nieuw avontuur met FC Oss in Jupiler league. Het type voetbal dat er gespeeld gaat worden, veelal lange ballen, en de beperkte mogelijkheden voor een maatschappelijke carrière doen hem besluiten om te verkassen naar Achilles ’29 uit Groesbeek, de ploeg die in het eerste seizoen knap 2e werd in de zondag Topklasse. Hij tekent een tweejarig contract bij de Groesbekers. Al snel behoort Dominique tot een van de bepalende spelers in een ploeg die zal uitgroeien tot de succesvolste ploeg ooit van de ‘zwart/witten’ uit Groesbeek. In twee seizoenen pakt Achilles ’29 achtereenvolgens de volgende prijzen: Supercup 2011, Topklasse zondag kampioen 2011/2012, Topklasse landskampioen 2011/2012, Supercup 2012 en Topklasse zondag kampioen 2012/2013.

Wanneer in SV Spakenburg zich bij de linkspoot meld, besluit hij dat het tijd is om voor een nieuwe uitdaging te gaan. Hij verlaat Achilles ’29 na een enorm succesvolle periode en gaat spelen voor een van de grootste clubs in het amateurvoetbal: SV Spakenburg. Met de 'blauwen' wordt hij op 24 mei 2014 kampioen van de zaterdag Topklasse, na een spannende 2-1 overwinning op GVVV in een beslissingwedstrijd in Volendam. Dominique wordt door dit kampioenschap voor de vierde keer op rij kampioen in de Topklasse, een unieke prestatie! In de strijd om de algehele landstitel wordt de zondag kampioen AFC Amsterdam in een tweeluik verslagen. Hierdoor wordt Spakenburg voor de tweede keer in haar bestaan, sinds 1985, algeheel amateurkampioen van Nederland. Het 2e seizoen in Spakenburg loopt minder soepel dan het eerste. Na een geweldige reeks wedstrijden voor de winterstop, lukt het 'de Blauwen' maar niet om op stoom te raken na de winterstop. Tot overmaat van ramp wordt Dominique erg ziek en is hij ongeveer 3 maanden uit de roulatie. Dat jaar eindigt Spakenburg op een teleurstellende 2e plaats in de Topklasse zaterdag. Het 3e seizoen van Dominique bij Spakenburg is het minst succesvolle seizoen van de 3. Spakenburg slaagt er maar niet in om constant te presteren en eindigt uiteindelijk op 6e plaats in de competitie. Deze 6e plaats is overigens wel voldoende om mee te gaan doen in 2e divisie dat gata starten in het seizoen 2016 - 2017. Na een mooie periode in het vissersdorp vertrekt de linkspoot naar JCV Cuijk. 

Carrière in cijfers

 Seizoen

 Club

 Wedstrijden

 Goals

Competitie 

 2006/07

 N.E.C.

 0

 0

 Eredivisie

 2007/08

 N.E.C.

 1

 0

 Eredivisie

 2008/09

 N.E.C.

 0

 0

 Eredivisie

 2008/09

 Top Oss

 15

 0

 Eerste Divisie (periode kampioen)

 2009/10

 FC Oss

 14

 0

 Eerste Divisie 

 2010/11

 FC Oss

 26

 4

 Topklasse (kampioen)

2011/12

 Achilles ‘29

 29

 5

 Topklasse (kampioen)

2012/13

 Achilles ‘29

 29

 8

 Topklasse (kampioen)

2013/14

 SV Spakenburg

 31

 3

 Topklasse (kampioen)

2014/15

 SV Spakenburg

 23

 0

 Topklasse

2015/16

 SV Spakenburg

 12

 0

 Topklasse

2016/17

 JVC Cuijk

 -

 -

 3e divisie

 Totaal

 

 180

 20

 


Carrière als trainer

Naast zijn carrière als speler ging in het seizoen 2006-2007 stage lopen de E3 van N.E.C. amateurs, op voorspraak van trainer Fabian Krebbers. Dat beviel meteen van beide kanten uitstekend waardoor Dominique in het seizoen 2007-2008 trainer van de E2 en kreeg hij gelijk de coördinatie over de twee E-jeugdteams van de amateurs. In dat jaar werd zijn ploeg kampioen in de Hoofdklasse, waarna uit die lichting vier jongens naar de N.E.C. voetbalschool overgeheveld werden en een naar de voetbalschool van Vitesse. Het jaar daarop ging Dominique verder bij de D1 van de amateurs (seizoen 2008-2009) en speelde daarmee een seizoen lang in de 1e klasse. Het jaar erna kwam het team van trainer Dominique tot promotie naar de Hoofdklasse. Na de promotie werd het team in het eerste seizoen knap 4e, met een prachtige thuisoverwinning op De Graafschap als hoogtepunt. In 2010-2011 staat de D1 bovenaan in de Hoofdklasse en heeft het na 14 wedstrijden al bijna 100 keer gescoord. Dat geeft direct aan wat Dominique voor trainer is. Hij gaat altijd uit van aanvallend voetbal en haalt het beste in zijn jongens naar boven. Zijn teams opereren altijd in een 3-4-3 formatie met vleugels en gaan uit van technisch verzorgd voetbal en constante pressie naar voren. Het D1 elftal wordt glansrijk kampioen in de hoofdklasse, het jaar erna lukt het bijna weer om op een niveau hoger (2e divisie) kampioen te worden, echter weet ESA uit Arnhem ,de ploeg van Dominique, net achter zich te houden op de ranglijst. Wel pakt het getalenteerde team de Beker van regio Oost met een 11-0 overwinning in de finale. Ook Bij N.E.C. heeft hij de afgelopen seizoenen aandacht besteed dagelijks aan de ontwikkeling van de jeugd op technisch en tactisch gebied. Het seizoen 2011-2012 is hij actief geweest bij de voetbalacademie van N.E.C./FC Oss. Hij fungeerde daarbij als co-trainer van verschillende jeugdteams en was af en toe coach tijdens oefenwedstrijden. Daarnaast was hij sinds het seizoen 2011-2012 samen lid van TC van Sportclub N.E.C., in deze functie gaf hij leiding aan de ‘vernieuwde’ jeugdopleiding van SC NEC. Samen met Judith Thijssen heeft hij de jeugdopleiding van de sportclub tot de beste van de omgeving gemaakt met elftallen die op hoog niveau acteren en de aanwezigheid van veel talentvolle spelers en trainers. Na drie succesvolle seizoenen stopt Dominique hiermee.

In april 2016 wordt Dominique gevraagd om hoofd jeugdopleiding te worden van de regionale jeugdopleiding van Achilles'29. Door het toetreden van Achilles'29 in het betaalde voetbal, heeft de club inmdidels ook een eigen jeugdopleiding. Terug op het oude nest, moet Dominique de kwaliteit van de opleiding gaan verbeteren en is hij direct verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de talenten en trainers. Naast zijn rol als hoofd jeugdopleiding, neemt Dominique ook de talentvolle onder 12 lichting van Achilles'29 onder zijn hoede. Met aanvallend en dominant voetbal worden de talenten ongeslagen kampioen in de hoofdklasse.

Trainerservaring

 Seizoen

 Club

 Competitie

 Team

 2006-2007

 SC NEC

 1e klasse

 E3

 2007-2008

 SC NEC

 Hoofdklasse

 E2  (kampioen)

 2008-2009

 SC NEC

 1e Klasse

 D3

 2009-2010

 SC NEC

 Hoofdklasse

 D1

 2010-2011

 SC NEC

 Hoofdklasse

 D1 (kampioen)

 2011-2012

 SC NEC

 2e divisie

 D1 (beker winnaar Oost)

 2012-2013

 SC NEC

 1e klasse

 C1 (kampioen)

 2016-2017

 Achilles'29

 Hoofdklasse

 O12 (kampioen)

 
Maatschappelijk
Na de HAVO op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) kreeg Dominique de kans om aan de Johan Cruyff University te gaan studeren. Deze university geeft student-topsporters uit het zuiden van het land de mogelijkheid om hun sport met een vierjarige hbo-bacheloropleiding te combineren. Sinds 13 mei 2009 is de university verbonden aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Daar krijgen topsporters een studieprogramma op maat, dat afgestemd is op trainings- en wedstrijdschema’s. Daarbij is veel schoolwerk zelfstandig en via het internet verwerkt. Dominique is een van die topsporters die de opleiding Sportmarketing (een differentiatie van de hbo-opleiding Commerciële Economie) volgt. In oktober 2014 rond hij deze speciale opleiding voor topsporters met succes af.

Enkele dagen later gaat hij aan de slag bij het NOC*NSF, waar hij werkzaam is op afdeling commerciele zaken, hij richt zich daar met name op de marketing, branding en content. In de zomer van 2016 gaat Dominique een maand naar Rio de Janeiro om daar tijdens de Olympische Spelen te werken voor NOC*NSF. Gedurende het grootste sportevenement ter wereld, is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse content die geproduceerd wordt vanuit Rio. Zo was er de dagelijkse talkshow 'Studio TeamNL' met Humberto Tan als tafelheer, de Medailletaxi, Fietspraatjes met sporters en bekende Nederlanders en het 'Medal alert' bij een nieuwe medaille voor de Nederlandse equipe. Oktober 2016 heeft Dominique een vast contract gekregen bij de sportorganisatie. 


Sponsors/Partners